tiistai 18. lokakuuta 2011

Suomalaiset nuoret liikkuvat liian vähän


Joka syksy suurimmassa osassa maamme yläasteita ja lukioita on vuorossa Cooperin testi. Tuloksia seuraamalla voidaan päätellä jotain oppilaiden kunnosta. Kahdessatoista minuutissa tulisi normaalikuntoisen ihmisen pystyä juoksemaan vähintään 2500 metriä. Valitettavasti tämä on kaukana matkasta, jonka valtaosa yläasteikäisistä on tänä syksynä juossut. Minulla on ystäviä useissa eri kouluissa ja useilla eri luokilla. Heidän kertomustensa- ja omien kokemusteni perusteella voin sanoa, että tänä vuonna suurin osa on juossut vain vähän päälle 1000 metriä. Liikuntatunneilla ei myöskään voida enää pelata kunnolla mitään vauhdikkaampaa peliä, koska puolelta luokan oppilaista loppuu puhti jo puolessa välissä tuntia.

Tästä ei voida päätellä muuta kuin se, että oppilaat eivät juuri harrasta liikuntaa koulun liikuntatuntien ulkopuolella. Tarkoitukseni ei ole yleistää, mutta näin asia suurimman osan kohdalla on. Kyse ei myöskään ole enää vain nuorista, vaan yhä useampi aikuinenkin kärsii huonosta kunnostaan.
Mikä tähän liikkumattomuuteen sitten mahtaa olla syynä? Lisääntynyt televisionkatselu ja tietokoneen ääressä istuminen ovat varmasti vaikuttaneet asiaan. Samoin jo alkuun päässyt laiskuus vain pahenee, kun asialle ei tehdä mitään.

Onko Facebookin päivittäminen yhä uudelleen ja uudelleen tuntien ajan mielenkiintoisten tilapäivitysten toivossa todellakin hauskempaa kuin piristävä kävelylenkki syksyisessä luonnossa? Tätä ihmisten pitäisi kysyä itseltään. Veikkaanpa ettei yksikään vastaa kysymykseen "kyllä". Siispä vain kone kiinni ja syksyn väreistä nauttimaan vaikka yhdessä kaverin kanssa!

Vastikään havahtunut
PERHO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti