sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Kieli ja kirjallisuus kiehtovat


Kati Niinistö on äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Järvenpään Yhteiskoulussa, hän asuu Nurmijärvellä ja harrastaa lukemista.

Miten päädyit opettajan ammattiin?
- Lukion kolmannella luokalla rupesi tuntumaan, että tämä voisi olla hyvä ala. Tykkään kielestä ja kirjallisuudesta, se on aina ollut minulle helppoa ja hauskaa. Mitä muutakaan noilla taidoilla voisi tehdä opettajan ammatin lisäksi?

Onko opettaminen ja nuorten kanssa työskentely yläkoulussa aina kiinnostanut sinua vai teitkö jotakin muuta ennen tätä?
- En ole tehnyt mitään muuta vakituista työtä ennen tätä. Ja en voi kyllä kuvitella muuta työpaikkaa kuin yläkoulua. Nuorten kanssa työskentely on niin mukavaa.

Harrastatko kirjallisuutta myös työsi ulkopuolella? Mikä on paras lukemasi kirja?
- Harrastan kyllä, luen paljon. Paras kirja... vaikea sanoa. Oikeastaan se kirja mitä kulloinkin lukee, on paras. Luku-urakan aikana on kirjan maailmassa. Tällä hetkellä luen Daniel Kehlmanin kirjaa.

Kertoisitko, miksi äidinkielen ja kirjallisuuden opiskelu on tärkeää? Saako 
tämä oppiaine tarpeeksi huomiota peruskoulun tuntijaossa?
- Äidinkieli ja kirjallisuus on tieto-, taito- ja taideaine, josta saa tietoja ja taitoja jotka auttavat ihan oikeasti pärjäämään maailmassa. Oppiaineessa saa tietoja jotka osaltaan liittävät yhteiskuntaan, auttavat ymmärtämään kulttuuria, ja aineen taidepuoli auttaa kasvamaan ihmisenä, taitojen avulla kykenee lukemaan ja kokemaan mitä toiset ihmiset ovat tehneet.            
- Oppiaineella on yläkoulussa kyllä liian vähän tunteja. Voisihan sitä tietenkin laukata oppiaineksen läpi kauhealla kiireellä, mutta silloin oppilaat eivät omaksuisi kaikkea tietoa. Onneksi alakoulussa opitaan jo valmiiksi perustaidot.

Henry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti